Slöjdmagasinet blogg

Tryckta tyger för alla tillfällen

Bok: Tryckta tyger för alla tillfällen.

Köp av Slöjdmagasinets samarbetspartners:

Obs! Med reservation för att titeln kan vara tillfälligt slut eller slutsåld!

De tryckta tygerna är ett relativt nytt inslag i den långa textiltraditionen i Sverige. De industriellt framställda tryckta tygerna fick ett stort genomslag i mitten av 1900-talet. Ganska snart översköljdes hemmen, enligt vissa, av för mycket mönster. Numera är många av dessa första mönster och även dess formgivare bortglömda, medan andra tryck kommer i nytryck.

Mönsterkomposition är ett konstnärligt krävande yrke de tryckta tygerna föregås av en lång skapelseprocess.

I denna nya bok berättas om vår tryckta mönsterskatt, hur tillverkningsprocessen för handtryck, val av tyg/textil att trycka på, hur designen har ändrats. Ett kapitel ägnas åt tryck för hemmet och vad detta inneburit för inredningsstilar. Här berättas också om textiltryck för årets alla högtider liksom hur textiltryck använts i klädmodet.

Det har framställts textiltryck för reklam och souvenirjägare, för turism och evenemang av olika slag. Annat textiltryck har inriktats på offentlig miljö, hemslöjden o.s.v.

Ett 40-tal framstående formgivare presenteras med ett rikt urval tryck, vilka också visar hur modet ändrats. En grundbok för alla intresserade.

Författarna är båda erfarna museikvinnor, Anna Lindqvist vid Ystads museum efter många år på Länsmuseet i Linköping. Marie Odenbring Widmark är anställd vid Västarvet i Västra Götaland. Tillsammans gav de tidigare ut Tryckt till jul, som är en systerbok och kommer i ny upplaga 2020.

Kloka ord
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!

Vi bryr oss om din integritet

Slöjdmagasinet och våra samarbetspartners behöver ditt godkännande. För att kunna erbjuda en så bra upplevelse som möjligt använder vi och våra partners cookies på denna webbplats. För att kunna analysera användningen av webbplatsen, annonseringen och de sociala medierna.