De tryckta tygerna är ett relativt nytt inslag i den långa textiltraditionen i Sverige. De industriellt framställda tryckta tygerna fick ett stort genomslag i mitten av 1900-talet. Ganska snart översköljdes hemmen, enligt vissa, av för mycket mönster. Numera är många av dessa första mönster och även dess formgivare bortglömda, medan andra tryck kommer i nytryck.
Mönsterkomposition är ett konstnärligt krävande yrke de tryckta tygerna föregås av en lång skapelseprocess.
I denna nya bok berättas om vår tryckta mönsterskatt, hur tillverkningsprocessen för handtryck, val av tyg/textil att trycka på, hur designen har ändrats. Ett kapitel ägnas åt tryck för hemmet och vad detta inneburit för inredningsstilar. Här berättas också om textiltryck för årets alla högtider liksom hur textiltryck använts i klädmodet.
Det har framställts textiltryck för reklam och souvenirjägare, för turism och evenemang av olika slag. Annat textiltryck har inriktats på offentlig miljö, hemslöjden o.s.v.
Ett 40-tal framstående formgivare presenteras med ett rikt urval tryck, vilka också visar hur modet ändrats. En grundbok för alla intresserade.
Författarna är båda erfarna museikvinnor, Anna Lindqvist vid Ystads museum efter många år på Länsmuseet i Linköping. Marie Odenbring Widmark är anställd vid Västarvet i Västra Götaland. Tillsammans gav de tidigare ut Tryckt till jul, som är en systerbok och kommer i ny upplaga 2020.