Slöjdmagasinet blogg

Ulfsunda Fabrique

Bok: Ulfsunda Fabrique.

Köp av Slöjdmagasinets samarbetspartners:

Obs! Med reservation för att titeln kan vara tillfälligt slut eller slutsåld!

En bortglömd keramiskverkstad i Stockholms utkant : 1791-1823 : från Bengt Reinhold Geijer till Christian Arvid Linning.

Den keramiska fabriken utanför Stockholm existerade i ca 30 år, 1791-1822 och låg vid Ulvsunda slott i Bromma. Den hade en mycket skiftande keramikverksamhet, där man experimenterade med olika leror.

Där tillverkades deglar, fajanser, saltglaserat gods och senare bl.a. en industriell tillverkning av toppsockerformar. Bildhuggaren Christian Linnings unika konst- och brukskonst, i svart basal ware, red ware och kakelugnar, blev berömd.

Linning betraktades som Sveriges förste konstkeramiker. Här skildras den lilla fabrikens hela historia i ord och ett rikt bildmaterial. Inte minst intressant är Linnings svarta keramik.

Bengt Nyström är konsthistoriker, författare till många böcker, samt museiman, bl.a. som chef för Tekniska museet och som vice chef för Nordiska museet.

Kloka ord
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!