Slöjdmagasinet blogg

Upplandsvävar i ny form

Bo: Upplandsvävar i ny form.

Köp av Slöjdmagasinets samarbetspartners:

Obs! Med reservation för att titeln kan vara tillfälligt slut eller slutsåld!

Denna bok är i mitt tycke en unik och inspirerande bok som visar på ett bevarande av norduppländska ortstypiska handvävda bruksvaror i form av vävnader. Boken medverkar till att bevara äldre traditioner och vävkunskaper.

Boken riktar sig till personer som är intresserade av att läsa om vävning, material, seder och bruk i ett historiskt perspektiv. Studier har genomförts med inriktning på äldre, handvävda bruksvaror bevarade bl. a. på museer och hembygdsgårdar. Även en stor inventering som genomfördes i ett flertal norduppländska hem ingick i studien.

Olika frågeställningar har författaren sökt svar på t.ex. vilka produkter som har vävts, var de har vävts och vilka tekniker och material har använts. Finns det några ortstypiska vävnader och/eller dialektala uttryck på tekniker och redskap var ytterligare frågor som ställdes. Frågornas svar och resultatet presenteras här i boken med ord och bild.

Boken innehåller beskrivningar till nya vävnader för den som vill väva och inspireras av det äldre materialet. Här finns även artiklar om linet, fåren och ullen och den uppländska ryan skrivna av personer med specialistkunskaper inom respektive område

Boken innehåller beskrivningar till nya vävnader för den som vill väva och inspireras av det äldre materialet. Här finns även artiklar om linet, fåren och ullen och den uppländska ryan skrivna av personer med specialistkunskaper inom respektive område.

Resultatet visar också att även om undersökningen handlar om Uppland kan man med all sannolikhet påstå att det lika gärna kan handla om hela Sverige och även på andra håll i världen.

Författaren har en gedigen utbildning och lång erfarenhet av handvävning. Hon har deltagit i samlings- och separatutställningar och har även tilldelats stipendier inom området handvävning. Författaren fascineras av den rika kunskap som fanns för den nödvändiga vardagen, där alla textilier framställdes hantverksmässigt

Kloka ord
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!

Vi bryr oss om din integritet

Slöjdmagasinet och våra samarbetspartners behöver ditt godkännande. För att kunna erbjuda en så bra upplevelse som möjligt använder vi och våra partners cookies på denna webbplats. För att kunna analysera användningen av webbplatsen, annonseringen och de sociala medierna.