Slöjdmagasinet blogg

SPINNROCKEN och dess delar

Bok: Spinnrocken och dess delar.

Köp av Slöjdmagasinets samarbetspartners:

Obs! Med reservation för att titeln kan vara tillfälligt slut eller slutsåld!

Spinnrocken är en finurlig uppfinning. Och det har länge saknats litteratur som beskriver olika spinnrockar och dess olika delar.

Men nu har Kerstin Paradis Gustafsson samlat ihop allt hon sparat under åren och skrivit denna bok SPINNROCKEN och dess delar.

Det är en allomfattande bok och mycket lärorik och intressant, en bok för alla textilare och för de som arbetar inom museiverksamhet.

På 1970-talet kom det en del böcker om spinning. Men egentligen inte så mycket om själva spinnrocken. Nu har jag försökt ställa samman det jag lärt mig och det jag under många år hittat upplysningar om.

Det är min förhoppning att det som finns här i boken skall vara till nytta och inspirera till mycket spinnande av era livstrådar.

Boken handlar om våra traditionella spinnrockar. En liten tidsresa från medeltid till 1900-tal, då alla trådar har spunnits av flitiga kvinnohänder på spinnrockar som svarvats av kluriga män.    

Här kan du läsa om trampspinnrocken, långrocken eller storrocken med andra modeller, spinnrockens olika delar, spinnrockens skötsel, olika redskap som kan behövas vid spinning, lär dig använda en härvel, spinna ull och mycket mycket annat lärorikt och intressant.

Denna bok är en spinnrocksbibel!

Kerstin Paradis Gustafsson har gett ut flera olika titlar:

Livets tråd – Paracas textil och kultur (2020)
Skinn från forntid till nutid (2019)
Ull blir vadmal (2017)
Nålbindning Nu och då (2015)
Kirgiziskt Världsarrv, Jurtan och dess filtmattor (2015)
Ull och ulltekniker (2013)Kloka ord
Om mig

Mitt namn är AnneSofie Ampén och är mer känd som ”AnneSofie med Slöjdmagasinet”. För över 20 år sedan startade jag Slöjdmagasinet på Internet som först var en samlingsplats med information om slöjd och som jag förövrigt tilldelades Stockholms läns landstings kulturstipendium för, med en prissumman på 80 000 kr.

Jag vill få nyhetsbrev!

Signa upp Dig på Slöjdmagasinets nyhetsbrev, helt kostnadsfritt!

Var lugn, jag skickar inget skräp eller spam! Du kan avsluta Slöjdmagasinets nyhetsbrev när Du vill! Och Du, kolla regelbundet in Slöjdmagasinets bokblogg!